A biofilm tényleg olyan veszélyes a macskákra, mint mondják?
Közzétéve: 2025. 07. 04 - Fotók: Getty Images Hungary • 3 perc olvasás
Közzétéve: 2025. 07. 04 - Fotók: Getty Images Hungary • 3 perc olvasás
Ha hirtelen nem is tudod, hogy mi az a biofilm, már biztosan láttál ilyet. Ez az a nyálkás réteg, amely az itatótálon, és akár még a saját kulacsodon is megfigyelhető – vagy ha éppen nem látható, mindenképpen tapintható, ha végighúzod az ujjad a felületen.
Bár a bio dolgok általában kedveznek a szervezeteknek, ez a bio sajnos nem. A biofilm a macska táljában vezető oka a gyomorproblémáknak, a hasmenésnek és a rossz leheletnek. A következőkben szó lesz arról, hogy mi is ez az anyag, és hogyan lehet eliminálni.
A biofilm mikroorganizmusok – jellemzően baktériumok, de gombák, algák és más mikrobák – közössége, amelyet egy vékony, ragacsos, nyálkás struktúra burkol be. Ez a tapadós film segíti a mikrobákat abban, hogy rögzüljenek egy felületen, valamint megvédi őket az antibiotikumoktól, az immunrendszer támadásaitól, a zord környezeti hatásoktól és más külső fenyegetésektől.
Biofilm nem csak az itatótálban alakulhat ki – gyakorlatilag bárhol előfordul, ahol baktériumok vannak, és adott a nedvesség, a tápanyag és a megfelelő körülmények. Ilyen hely például a vízvezeték, a lefolyó, a hőforrások vagy épp az emberi test. A biofilm gyakran barna színű, de előfordulhat szürke, zöld, vörös, rózsaszín vagy akár a szivárvány minden színében; attól függően, hogy milyen baktériumok, algák vagy gombák alkotják.
Az itatótálban könnyedén kialakul, a macska ugyanis ivás közben a vizet a nyálával és ételmaradékokkal szennyezi. Mi több, még a legtisztább környezetben is vannak vírusok, gombák és baktériumok a levegőben, amelyek szintén a tálban landolhatnak.
Ahogy erre már a bevezetőben utaltunk, igen. De ezt újra szeretnénk megerősíteni. Számos komoly fertőzést okozó baktérium – például Campylobacter, E. coli és szalmonella – képes túlélni az itatótálban kialakuló biofilmben. Ezek a kórokozók, valamint más, gyomorproblémákat, húgyúti fertőzéseket és fogínybetegségeket okozó mikrobák is megtelepedhetnek a biofilmben, és veszélyt jelenthetnek a macska egészségére, tehát komolyan kell venni a dolgot.
Tulajdonképpen nagyon egyszerűen, de szükséged lesz hozzá az eltökéltségedre, ugyanis minden nap el kell mosnod kedvenced tálkáit – 24 óra ugyanis éppen elég idő ahhoz, hogy kialakuljon a biofilm. Főleg, ha a környezet meleg is. Ez pedig, mint tudjuk, télen a fűtés, nyáron pedig az évszakra jellemző magas környezeti hőmérséklet miatt jellemző. A mosogatás történjen meleg, mosogatószeres vízzel, vagy akár mosogatógépbe is beteheted az edényeket, ha azok anyaga és kialakítása engedi.
A legjobb, ha kedvencednek üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült tálat választasz, ezeken ugyanis nem, vagy kisebb eséllyel alakulnak ki mikroszkopikus repedések, amelyekben megtelepedhetnek a baktériumok.
Plusz tipp, és érdemes megfontolni – a macska hosszú távú egészségnek szempontjából is –, hogy tisztán tartod a száját. Nem úri huncutság ez, kedvenceink teljesen máshogy élnek, mióta mellénk szegődtek. Szerezz be egy puha sörtéjű kefét – nagyon puha legyen, a macskák ínye ugyanis olyan érzékeny, mint a babáké – és cicák számára készült fogkrémet, és sikáljatok lehetőség szerint mindennap, vagy minden másnap.
Kövess minket!
facebook instagramKapcsolódó cikkek