Ilyen gyakran és így kell tisztítani a macska tálját
2025. 04. 18.
2025. 04. 18.
Legyinthetnél, hogy egyszerűen csak el kell mosni a csap alatt, de ez nem ilyen egyszerű! Macskád etető- és itatótáljának tisztán tartása rendkívül fontos. A rendszeres tisztítás segít csökkenteni a veszélyes baktériumok elszaporodásának kockázatát, amelyek olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a hasmenés, hányás, kiszáradás, láz, letargia és más súlyos állapotok. Ráadásul, mint tudjuk, cicatársaink sokkal érzékenyebbek a szagokra és a tisztaságra is, így befolyásolhatja az állat étkezéseit és vízfogyasztását is egy koszos tál, ami rövid távon is igen veszélyes az állat egészségére nézve.
Lássuk máris, hogy milyen gyakran kell elmosni a macska tálját, hogyan végezzük a műveletet, és milyen anyagból legyen az edény.
Általános szabály, hogy minél gyakrabban teszed ezt meg, annál jobb. Ideális esetben az etetőtálat minden étkezés után ki kell mosni, az itatótálat pedig legalább naponta egyszer. És naponta minimum egyszer vizet is kell benne cserélni!
Itt fontos még megemlíteni, hogy ha nem evett meg mindent a cica – főleg, ha nedves eledelről van szó –, ne hagyd a tányérban a maradékot, mert megromolhat, de megtalálhatják a hangyák vagy más rovarok is. Kinti tál esetén pedig a sünök vagy a macskákra kifejezetten veszélyes csigák.
Ha a macskád tálja üresnek is tűnik, az nem jelenti azt, hogy tiszta! Éreztél már nyálkás maradványokat a tálhoz érve vagy a tál körül? A biofilm akkor alakul ki, amikor a megmaradt ételből és nyálból származó baktériumok összekapcsolódnak. Ez megbetegítheti a macskádat, és kellemetlen szagot is áraszt. A macskád szaglása körülbelül hússzor erősebb a tiédnél; egy kellemetlen aroma akár el is riaszthatja attól, hogy egyen.
Érdemes lehet több tartalék tálat is tartani otthon, hogy mindig legyen egy tiszta kéznél, ha éppen nincs időd elmosni a használtat. Még ha a tálak látszólag tiszták is, a baktériumok könnyen megtelepedhetnek a mikrorepedésekben, ezért a napi mosás elengedhetetlen a higiénia fenntartásához.
A fertőtlenítéshez használhatsz fertőtlenítő mosogatószert, ecetet, speciális fertőtlenítőoldatot, amelyet a macskák eszközeihez fejlesztettek ki, de akár forrásban lévő vízbe is teheted – persze, csak ha nem műanyag. Valamint a mosogatógépbe is beteheted abban az esetben, ha az adott tálon jelzik, hogy gépben is mosható.
Egy teljes körű fertőtlenítést mindenképpen érdemes hetente elvégezni a tálakon, naponta elég mosószerrel és vízzel elmosni, majd alaposan elöblíteni mind a két esetben, hogy minden szermaradványt eltávolíts.
A megfelelő etető- és itatótál kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni; például az anyagot, a méretet és a tartósságot.
A műanyag könnyű és olcsó, de könnyen megkarcolódik, amely résekben a baktériumok előszeretettel telepszenek meg rendszeres mosás ellenére is.
A nem porózus, könnyen tisztítható kerámia és üveg már sokkal jobb választás lehet, de törékenyek, ezért könnyebben megsérülhetnek, a szilánkok pedig veszélyesek lehetnek a macskára.
A rozsdamentes acél valószínűleg a legjobb opció: tartós, nem korrodálódik, és kevésbé telepszenek meg rajta baktériumok.
A macskák gyakran karmolják vagy rágják a táljaikat, ezért tartós anyagot válassz. A rozsdamentes acél és a kerámia általában a legstrapabíróbb. A jó minőségű műanyag és szilikontálak is lehetnek tartósak, de a vékony, könnyen repedező anyagokat érdemes elkerülni.
A tál felülete legyen sima, hogy ne tudjanak benne ételmaradékok és baktériumok megtelepedni. A rozsdamentes acél és a kerámiatálak általában a legkönnyebben tisztíthatók.
Kövess minket!
facebook instagramKapcsolódó cikkek