Miért szeretik a macskák annyira a halat, ha a vizet utálják?

A kutyákat is szereted?
A kutyákat is szereted?
Látogass el a We love Dogz oldalunkra is!

Miért szeretik a macskák annyira a halat, ha a vizet utálják?

Közzétéve: 2025. 06. 17 - Fotók: Getty Images Hungary • 4 perc olvasás

macska nézi az akváriumban lévő aranyahalat

A macskák obligát húsevők, ami azt jelenti, hogy úgy fejlődtek ki, hogy kizárólag húst egyenek, amelyből képesek biztosítani minden szükséges tápanyagot. Különösen sokan kedvelik közülük a halakat, például a tonhalat. Egy érdekes kutatás szerint az umami segíthet megmagyarázni ezt a halak iránti vonzalmat.

A következőkből kiderül, hogy a macskák miért szeretik annyira a halat, és mi is pontosan az a rejtélyesen csengő umami.

macska nyers hal Soha ne adj kedvencednek nyers halat, veszélyes lehet számára!

Nem csupán az orrunkkal érezzük a szagokat

A kutatás eredményei nemcsak azért érdekesek, mert magyarázatot adnak erre a különös vonzalomra, de azért is, mert segítenek megérteni, mennyire másként érzékelik a macskák a világot, mint mi, emberek.

A nyelvünk mindössze öt alapízt képes megkülönböztetni: édes, savanyú, keserű, sós és umami. Ez más emlősökre is igaz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy csak ötféle íz létezik. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy az ízeket kizárólag a nyelvünkkel érzékeljük – ahogy a hangokat a fülünkkel, a színeket pedig a szemünkkel –, de ez tévedés.

Minden, ami nem az öt alapíz, a szaglásból ered – pontosabban abból, amit a kutatók retronazális szaglásnak hívnak. Ebben az esetben nem az orron át belélegzett illatról beszélünk, hanem arról, amit a szájpadlás hátsó részéből, vagyis a garatból felfelé áramló levegő aktivál. Ha elzárjuk a szaglást, az eper és a mangó ugyanolyan ízű lesz: egyszerűen édes. Az ízérzékelés tehát többcsatornás: a szaglás, az ízlelés, a hőérzékelés és a háromosztatú ideg együttesen alakítják ki, hogy mit érzünk egy étel ízének.

De most maradjunk az öt alapíz érzékelésénél. 1908-ig a kutatók csak négyet ismertek el, az umami később került be a képbe. Ez talán nem is meglepő: az eper édes, a citrom savanyú, a rukkola keserű, a kapribogyó sós. Ezeket az ízeket jól ismerjük – még a kisgyerekek is. De akkor mi az az umami?

nyers eledel étkezés hal hús

De tényleg, mi az az umami?

Az umami egy japán kifejezés, amit nagyjából úgy lehetne fordítani, hogy ízletes és kellemes – a fogalmat Kikunae Ikeda japán vegyész vezette be. Ma már tudjuk, hogy míg bizonyos receptorok a nyelvünkön az édes, savanyú, keserű és sós ízekre érzékenyek, mások kifejezetten az umamira reagálnak.

Ezek az umamireceptorok akkor aktiválódnak, amikor olyan ételeket fogyasztunk, mint a szójaszósz, különféle fermentált termékek, húsleves, az ízfokozó MSG, gombák, paradicsom – és a halak!

Bár az emberi nyelv képes érzékelni az umamit, ez az íz nem játszik különösen nagy szerepet az étvágyunk szabályozásában. Nagyon ritkán keresünk kifejezetten umami ízű ételeket. Ezzel szemben az édes (vagy néha sós) ételeket gyakran aktívan keressük – sőt, néha még külön erőfeszítést is teszünk ezért. Ez a különbség valószínűleg megmagyarázza, hogy az umami ízről miért nem esett szó alig több mint száz évvel ezelőttig.

Macska halat eszik

Ám kedvenceink ebben nagyon mások: ezért szeretik a macskák annyira a halat

Doromboló társaink umamireceptora sokkal szélesebb skálán érzékeny különféle glutamátokra (ízfokozó) és nukleotidokra, mint az emberi umamireceptorok. Mivel az étrendjük fő összetevője a hús – ami önmagában is umamiban gazdag –, ez teljesen logikus. Ennek eredményeként az umami íz sokkal nagyobb szerepet játszik a macskák étvágyának szabályozásában: aktívan keresik az umami ízű ételeket, ahogy mi is aktívan keressük az édességeket. Ahogy dr. Bence Nanay is írja a Psychology Today oldalán megjelent cikkében, az emberek úgy fejlődtek, hogy az édes ételeket keresik – ez rendkívül hasznos alkalmazkodás volt olyan környezetekben, ahol bőségesen volt gyümölcs. Viszont ennek következményeként manapság nehezen tudunk ellenállni egy dupla csokis fagylaltkehelynek, még ha az evolúciós előnyünkhöz annak már semmi köze sincs.

Kedvenceink úgy fejlődtek, hogy felismerjék a hús fő ízösszetevőjét, és mivel a hal is ezt az ízkomponenst tartalmazza (az umamit), nem tudnak neki ellenállni. Egyszerűen fogalmazva: a hal a macskáknak az, ami nekünk a dupla csokis fagylaltkehely. És hogy ezt még jobban érzékeltessük: az egyik legumamiban gazdagabb halféle éppen a macskák örök kedvence, a tonhal.

halászmacska A halászmacska egy olyan vad macskaféle, amely kifejezetten halak elejtésére specializálódott

Milyen halat adhatunk a macskának?

Természetesen beilleszthetjük a halat a macska étrendjébe, ha azt látjuk rajta, hogy szereti, azonban nem mindegy, hogy milyen formában adjuk. Csak olyan halat kapjon a cica, amely emberi fogyasztásra is alkalmas, és soha ne adjuk neki nyersen. Főzzük, pároljuk vagy készítsük el zsiradék, só és fűszerek nélkül a halhúst sütőben, serpenyőben vagy forrólevegős sütőben.

Ahogy dr. Balatonyi Lilla állatorvos ebben a cikkünkben kiemelte, csak a hal húsából kapjon a cica, a szálka ugyanis veszélyes lehet számára. A doktornő elmondta, hogy érkezett már hozzá olyan cica, akinek a mandulájába fúródott szálka okozott komoly kellemetlenséget. A csonthoz hasonlóan a szálkák is okozhatnak sérüléseket mind a szájban, mind a gyomor- és bélrendszerben, a túl nagy halcsont pedig fulladáshoz és bélelzáródáshoz is vezethet.

Kövess minket!

hal halak ízlelés macska ízlelés

Kapcsolódó cikkek