Kiderítették, miért rajonganak a macskák a tonhalért

A kutyákat is szereted?
A kutyákat is szereted?
Látogass el a We love Dogz oldalunkra is!

Kiderítették, miért rajonganak a macskák a tonhalért

Közzétéve: 2025. 07. 05 - Fotók: Getty Images Hungary • 3 perc olvasás

macska tonhalat eszik

Még nem találkoztunk olyan macskával, akinek ha saját levében eltett tonhalkonzervet kínáltunk volna, ne tágult volna a pupillája háromszorosára. Még a legválogatósabb cicák is előszeretettel fogyasztják. De vajon mi lehet ennek az oka?

A kutatók nemrégiben rájöttek, miért szeretik a macskák annyira a tonhalat.

Vörös macska nyalja a száját

Ezért szeretik a macskák a tonhalat

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a macskák, akárcsak az emberek, rendelkeznek umami ízérzékelő receptorokkal. Az umami az öt alapíz egyike az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett. Azonban az emberi umamireceptoroktól eltérően a macskák receptorai két olyan vegyülethez kötődnek, amelyek különösen magas koncentrációban találhatók meg a tonhalban. Ezek a vegyületek felerősítik az umami élményt a macskák számára, így rendkívül vonzóvá teszik számukra a tonhalat. Az umami adja az ételek húsos, sós ízét, így teljesen logikus, hogy egy obligát húsevő, mint a macska, kifejezetten kedveli ezt az ízt.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a macskák ízlésvilága jelentősen eltér az emberekétől. Jól ismert például, hogy a macskákat a cukor hidegen hagyja, mert egyszerűen nem érzik az édes ízt. Ennek oka, hogy az édes ízérzékelésért felelős génjük nem működik. A kutatók feltételezik, hogy a macskák evolúciójuk során azért veszítették el a szénhidrátok és az édesítőszerek érzékelésének képességét, mert ezek a tápanyagok nem lényegesek a túlélésük szempontjából.

Hasonló okból a macskáknak kevesebb keserű ízérzékelő receptoruk van, mint az embereknek. Ez valószínűleg azért van, mert a keserű íz érzékelése nem olyan fontos számukra, mint egy növényevő vagy mindenevő állat számára, amelynek el kell kerülnie a mérgező növényeket.

macska nézi ahogy a konzervét adagolják Ha kedvenced válogatós, érdemes lehet kísérletezni a tonhalas ízvilággal

A macskák máshogy érzékelik az umamit, mint mi, emberek

Scott McGrane, a tanulmány vezető szerzője és csapata most először mutatta ki, hogy a macskák ízlelőbimbóiban valóban kifejeződik az umami érzékeléséért felelős Tas1r1 nevű gén. A tudósok egy hatéves, betegség miatt elaltatott kandúr macska nyelvét boncolták fel, hogy megvizsgálják.

Az embereknél két gén, a Tas1r1 és a Tas1r3 együttműködik az umami érzékelésében. Korábban ismert volt, hogy a macskáknál a Tas1r3 aktív, de a Tas1r1 működéséről nem volt egyértelmű bizonyíték – egészen mostanáig. A kutatásból kiderült, hogy a macskák valóban birtokolják mindkét szükséges gént az umami íz érzékeléséhez.

Viszont amikor a kutatók közelebbről megvizsgálták, hogyan működnek ezek a macskagének által kódolt fehérjék, kiderült, hogy jelentősen eltérnek az emberi megfelelőiktől. A macskákban az umami érzékelésében kulcsfontosságú glutaminsav és aszparaginsav kötőhelyei mutációt mutatnak.

Kiderült, hogy az emberrel ellentétben a macskák umamireceptoraihoz az aminosavak önmagukban nem kötődnek. Ehelyett először a húsban és élesztőben gyakori nukleotidok kötődnek a receptorhoz, és csak ezután erősítik fel az aminosavak – például a glutaminsav és az aszparaginsav – az ízérzetet. Ez éppen az ellenkezője annak, ami az embereknél történik.

Ezért is kedvelik annyira a macskák a tonhalat: a tonhal nagy mennyiségben tartalmaz inozin-monofoszfátot, egy olyan nukleotidot, amely erősen kapcsolódik az umamireceptorhoz. Emellett a tonhalban bőségesen megtalálható a L-hisztidin, egy esszenciális aminosav, amely szintén erőteljesen fokozza az umami ízt. A tonhal L-hisztidin-tartalma jóval magasabb, mint más halfélékben vagy húsfélékben

magyarázta McGrane a Live Science-nek.

25 cirmost kóstoltattak

Egy 25 macskából álló kóstolópanel is megerősítette az eredményeket. A kutatók különböző aminosavakat és nukleotidokat tartalmazó vizest tálakat helyeztek a macskák elé, valamint egy kontrollvizet. A macskák határozottan azokat a kombinációkat részesítették előnyben, amelyek a legerősebben aktiválták az umamireceptoraikat. Ez azt sugallja, hogy az íz rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a macskák húsevők.

Ezek a felismerések hozzájárulhatnak ízletesebb macskaeledel és gyógyszerformulák kifejlesztéséhez. Bár eddig is tudtuk, hogy a macskák vonzódnak a húsos, sós ízekhez, ez a kutatás egy teljesen új, molekuláris szintű betekintést ad a szakemberek számára.

Kövess minket!

tonhal hal halak macska etetése

Kapcsolódó cikkek